Vendi nuk ka shpikur një vaksinë, por ky frut shqiptarë përdoret në trajtimet kundër Covid-19..

LAJME shëndetësi

Ndërsa fushata e vaksinimit Covid-19 vazhdon në Evropë, ajo sapo ka filluar në shumicën e vendeve të Ballkanit. Në Shqipëri, injeksionet e para të vaksinës Pfizer BioNTech u zhvilluan më 11 janar. Por nëse vendi nuk ka zhvilluar një vaksinë kundër virusit, ai ka marrë pjesë në kërkimet për Covid-19 falë bimëve të tij medicinale. Sipas unionit të prodhuesve, përbërësit aktivë të boronicës shqiptare, janë përdorur nga laboratorët ndërkombëtarë për të zhvilluar trajtime kundër koronavirusit të ri.


Bimët medicinale janë një specialitet vendor pasi Shqipëria është një nga prodhuesit kryesorë në Evropë, me gati 12,000 ton të eksportuara çdo vit. 95% e bimëve medicinale të korrura në Shqipëri eksportohen, veçanërisht në Gjermani dhe Shtetet e Bashkuara, por edhe në vendet e tjera të Evropës, të tilla si Italia ose Franca. Dhe pavarësisht nga mbyllja e kufijve, viti 2020 ka qenë një vit i mirë për bimët medicinale shqiptare. Eksportet vendosën një rekord të ri vitin e kaluar me gati 50 milion €. Ata u stimuluan nga kërkesa e industrisë farmaceutike, por ata gjithashtu përfituan nga lufta tregtare midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës.